My a oni, aneb svět podle ČRK

Před časem proběhla na OK listu debata o tom, jak zajistit nahrávání vysílaných středečních zpráv do digitálního formátu a jejich distribuci a umisťování na internet. Příspěvků bylo hodně, žádný konstruktivní. I dovolil jsem si napsat, že při státní subvenci cca jednoho milionu korun ročně by si ČRK mohl zakoupit nějaký ojetý PC u repasníků a sletovat kabel k mikrofonu snad dokážou. Ajajaj, to jsem si dal.

——– Original Message ——–
Subject: Re: [ok_list] Dotaz
Date: Tue, 03 Jun 2014 17:43:16 +0200
From: Karel Julis <kj@marcon.cz>
Reply-To: ok_list@crk.cz
To: ok_list@crk.cz

Jsem si vědom toho, že jsem jen tupý samolibec, komunistický pohrobek a určitě bývalý učitel (jak mne na tomto fóru již ráčili někteří samozřejmětisprávníhamové otitulovat), ale nechápu, proč to řešíte tak složitě.

ČRK má přeci internetové připojení kanceláře (no neberte to, za skoro litr členského příspěvku a skoro milion příspěvku od MŠMT). Takže se v této kanceláři spustí prosté PC (např. za patnáct stovek z výprodeje) s echolinkovým klientem a možností konference. Číslo se opublikuje.

Kdokoli z celého světa si bude chtít ve středu večer vyslechnout rádioklubního muezzina, prostě se k echolinkové radioklubní konferenci připojí. Ať už v režimu PC-PC, nebo například může připojt celý svůj místní převaděč (pokud mu to tedy budou ostatní uživatelé převaděče trpět).

?

73, UHU;

První se mi ozval jistý, dlouholetý činovník ČRK (ne, nebudu ho jmenovat, viz dále) s tím, že uvedené tvrzení o státní subvenci je jen „zbožná přání, aby rozpočet byl vyrovnaný“ a že „to bývalo, ale od Sazky“. Nicméně rozpočty ČRK hovoří jasně, do r. 2012 to skutečně byla Sazka, dále pak MŠMT. Lež jak věž.

K odborné části řešení, samozřejmě, dál ani čárka.

Nicméně, celá tato causa by v jádru nebyla nijak zajímavá, kdyby nedorazil mail s hlavičkou „moderátora ČRK“, viz

——– Original Message ——–
Subject: RE: Re: [ok_list] Dotaz (a několik dalších)
Date: Wed, 04 Jun 2014 18:14:19 +0200
From: Moderátor konference ČRK <moderator@crk.cz>
To: <kj@marcon.cz>

kde mne tento anonym vyzval k dodržování „pravidel konference OKlist„. Základní informací budiž, že bez pozdravu, oslovení a podpisu. Kultůra za 500, průměrný řeznický pes se červená pro svoji profesní nedostatečnost. Konkrétní znění mailu nemohu opublikovat, neb k tomuto nemám souhlas odesílatele. Sobě si však tento souhlas právě v tomto okamžiku uděluji, takže mé reakce budou dále v plném znění. Nebyl jsem si vědom žádného porušení pravidel, popsaných na výše uvedeném linku, i zeptal jsem se:

On Wed, 04 Jun 2014 18:20:29 +0200, Karel Julis wrote:
Milý anonymní moderátore,
prosím o konkrétní sdělení, kdy, kde a čím jsem je nedodržel.
(Na rozdíl od Tebe) s pozdravem
Karel UHU

Dověděl jsem se univerzální slint a berličku všech, kdo nemají reálné argumenty, a sice, že „moje příspěvky se dotýkají hranice dobrých mravů“…

Zkusil jsem tedy ještě jednou slušný dotaz:

Na rozdíl od řady ostatních diskutujících jsem v konferenci nikdy
nepoužil vulgární slova, ponižování druhého, obraty typu „je Ti po tom
pendrek“, „komunistický zločinec“, „křivák“ a podobně – to jen z
poslední doby.

Znovu tedy žádám o sdělení, čím, kde a jakým způsobem se úroveň právě mých příspěvků dotýká hranice dobrých mravů.

Karel UHU (já se za svůj podpis, narozdíl od obyvatel Pardubicka, nestydím a do anonymity se neschovávám).

To, co přišlo, mi vyrazilo dech. Dověděl jsem se, že úkolem moderátora není s uživateli diskutovat (pochopitelně, když nemá reálné argumenty) a dál je prý „všechno na mně“. Ani samotný Alfonse Gabriel Capone by se za takovouhle formulaci nemusel stydět, natož pak nějaký anonymní vohrňdíra. Obdivuhodný výkon. Mimochodem, na co na té konferenci, sakra, ten člověk vlastně vůbec sedí, když i samotný ČRK tvrdí, že nesedí a list je nemoderovaný!

Dále již pan moderátor necítil potřebu se mnou hovořit.

Proč o této věci píšu až teď? Inu, jednak bylo málo času a druhak jsem si říkal, v Holicích se zeptám osobně. A také jsem se zeptal, přímo jednoho člena vedení ČRK (opět ho nechci jmenovat, neboť cílem tohoto článku není pošpinit jednotlivé lidi, ale popsat postoj ČRK k „plebsu“), kdo je tento anonymní srab, co se bojí i podepsat. Jeho odpověď byla tak neuvěřitelná, že si zaslouží bold font:

„Víš, my nejsme oprávněni takovéhle informace sdělovat veřejnosti“.

Pic kozu do vazu. Takže spolek, který halasně vykřikuje, jak zastupuje všechny radioamatéry ČR, mne má najednou za „veřejnost“. Po čtyřiceti letech radioamatéření docela dobrý, ne? Navíc (a možná ze všeho nejvíc) mne zděsil ten plurál. Kdo je to „my“ a kdo je to „oni“? „My“ jsme něco víc, jen proto, že jsme se vzájemně odmávli? Nebo proto, že jsme zdědili Svazarm?

Při vší úctě, v klidu si dál spolu pečte svoje „my“. Ale zastavte tu neuvěřitelnou drzost ohánět se tím, že zastupujete i mne, v tomto duchu i mým jménem čerpat státní subvence na svoji činnost a – jako příklad na závěr – krást mi kvesle.


UPDATE: Tak mi přišel dopejsek od pana anonymního moderátora, že k 27.9.2014, 13:00 na svoji funkci, do které ho nikdo nezval a ve které dělal jen ostudu, „resignuje“. Prima, lepší řešení bych nevymyslel, vypadni, sbohem. A děkuju i za tu rasistickou nadávku na závěr, nicméně, pro Tvoji informaci, milý „moderátore“, já mám k islámu poměrně hodně daleko, lékař by Ti měl na čas zakázat televizi.