Úprava laciné stolní vrtačky

Jistě je všichni znáte – říkají si Güde, Einhell, Scheppach, Hoteche, Holzmann či jinými jakoby rádo německými jmény, ale stejně mají nejspíš všechny původ v jedné čínské manufaktuře. Ano, mám na mysli levné stolní stojanové vrtačky tohoto typu.vrtacka

Celkově vzato, jde o průmerný, až lehce podprůměrný strojek kategorie „hobby“, který ale zastane poměrně hodně hrubší práce a jeho cena je lákavá. Stroj je vcelku kvalitně proveden, dostatečně tuhý, ale trpí jednou velmi nepříjemnou vlastností. Není jak vymezit vůli vřeteníku v tělese vrtačky. Při nákupu jsme tak odkázáni na to, jak se ten den Číňan vyspal a jak přesně je slícován průměr vřeteníku s tělesem. Bohužel, najdou se i kusy s velikou vůlí.

Výrobce dal uživateli k dispozici jedinou, v podstatě velmi symbolickou možnost tohoto vymezení – stavěcí šroub z boku dutiny vřeteníku. Naproti tomuto šroubu je v tělese vřeteníku vyfrézována podélná drážka. Tato drážka je, opět, bohužel, provedena s „čínskou“ přesností, takže její hloubka se mění až o desetinu milimetru. Máme tedy dvě možnosti. Ponechat stavěcí šroub volný a smířit se s vůlí vřeteníku, nebo jej utáhnout „na přesno“ a smířit se se zadrháváním vřeteníku při svislém posuvu.

Nějaký čas jsem se snažil zabrousit drážku na minimální toleranci hloubky. Situace se zlepšila, ale při přesném vymezení stejně docházelo k nepříjemnému zadrhávání, zvlášť nepříjemnému při vrtání malých otvorů.

Přistoupil jsem tedy k úpravě.

Stavěcí červík (viz obrázek) jsem odstranil.vrtacka-1

 

 

 

 

 

Do dutiny po něm jsem vložil kuličku o průměru 4mm. Původní závit je M6, kulička tam krásně padne.vrtacka-2

 

 

 

 

 

 

Vyrobil jsem takovýto pružný tlačný prvek.

vrtacka-3vrtacka-4Po jeho osazení do vrtačky už jen vnějším šroubem („špuntem“) nastavíme přítlak kuličky, poskytující příjemnou práci. Nezapomeňte, samozřejmě, vyplnit přípravek i dutinu v tělese vrtačky vazelínou – každý stroj vazelínu rád a odmění se vám za to.

vrtacka-5

 

 

 

 

 

 

 

Vůle prakticky zmizela a zbyla jen házivost vřetena ve vřeteníku a sklíčidla, která je, překvapivě, u takhle laciné vrtačky docela slušná. Vrtání děr i pod 1mm se tak stalo bez problémů možným.

Zkuste si to, stojí to za to.

UPDATE:

U uvedené vtračky po nějakém čase začalo spadávat sklíčidlo z trnu vřetene. Typicky vibracemi při vrtání větších děr stupňovým vtrákem do kovu. Pohled na kužel i do díry ukázal, že Číňan je velkorysý a moc se s tím nesörö (hrubost jako kráva). Obešel jsem řadu známých odborníků na strojařinu a ptal se, jak přimět kuželové spojení B16 (má být podle vší teorie samosvorné) držet. Dostalo se mi různých rad, počínaje vytažením vřetene a doplnění o přídržný axiální závit (a díru ve skíčidle), přes použití vteřinového lepidla až po doporučení kužel „orovnat“ jemným brouskem. Nic se mi z toho nelíbilo. Nicméně na dědině jsem narazil na starého, umaštěného, prokouřeného a vypitého garážového mechanika, který mne má rád. Lišácky se usmál a poradil. Funguje to výborně.

A co vlastně poradil? Kužel i díru ve sklíčidle opravdu pořádně vyčistíme a odmastíme. Benzín nestačí. Vypucoval jsem isopropylem, pak ani nesahat. A pak – jádro kouzla. Trn nakřídujeme běžnou školní bílou křídou. Pořádně. A pak sklíčidlo narazíme pořádnou, jedinou ranou. Rány neopakovat, křída se prý vydrolí. Pokud se nepovede, znovu paranoidně vyčistit, křída a nová rána. Jedna. Mně se to povedlo na ránu první a sklíčidlo drží jak židovská víra. Nic antisemitského, prosím, naopak to obdivuji.

24.10.2021