Platnost koncesí online

Před časem jsem napsal takovou blbůstku, která pravidelně denně stahuje z ČTÚ databázi platných radioamatérských povolení, vybere z nich ty, které se blíží konci platnosti a zobrazí je. Řekli byste si – užitečná věc. Ne tak však česká radioamatérská veřejnost.

Po zveřejnění zmínky o této službě na českém OK-listu jsem obdržel následující reakce (uvádím anonymizované ukázky):

Ano, proč, když jsem s licencí u nějakého úřadu, za mě (o mě) někdo jiný vytváří tabulku a chce mě hlídat nebo upomínat (či co tím sleduje), ale není tím úřadem?

Otázka je, zda by zrovna tohle neměl dělat někdo jiný…

Dokážu si ohlídat platbu hypotéky, plynu, elektriky, vody, pojištění, daní apod., zvládnu si i ohlídat platnost licence. Pokud ne, měl bych ji vrátit a věnovat se nelicencovanému koníčku. Pak mě nemusí hlídat nejen W10, ale i nějaká tabulka ……

Kdysi jsme, ještě v zaměstnání, vymysleli hlášku: “Přehnaná iniciativa rovná se nekázeň”.

Tak. A v tomhle ovzduší dělejte něco pro radioamatérskou veřejnost. Zjevně si to nezaslouží. Alespoň dokud v ní budou takoví lidé, kteří jsou autory těchto příspěvků – a jistě se poznají.

Jo a abych nezapomněl – kdo není nositelem takto patologické povahy a hlídátko platnosti koncesí by se mu hodilo, tak je k dispozici tady.

 


Update 17.6.2018

Tak na uvedené lince už funkční sledovátko nenajdete. Respektive najdete, ale odstavené. Odstavil jsem ho po neuvěřitelně agresivních výpadech OK1SJ. Pořád mi vrtalo hlavou, proč po mně tak vyjel, kvůli takové prkotině. A protože platí, že olej a pravda vždy nakonec vyplavou nad vodu a lež, vysvětlení se průběhem času nabídlo samo. Přesně stejný nápad (samozřejmě čirou náhodou) teď provozují Pepík s Frantíkem a inzerují ho v každém buletínu ČRK.

Samozřejmě, nemám patent na rozum a nejde o žádnou průlomovou aplikaci. Kdyby tehdy byli přišli slušně s tím, že věc upraví a vylepší, byli by vítáni a věc mohla krásně růst. Takhle to dopadlo, jak se dá od těchto dvou bratří v triku čekat. Zbyla pachuť po křivém jednání.

Tož se, hoši, nedivte, že si tu pachuť z úst čistím, kdykoli Vás potkám.

 


UPDATE 15.6.2020

Stejně, jako dříve všichni věděli, že Lenin je vJečný, zjišťuji dnes, že křupanství rovněž. Dáme jen několik stručných ukázek z konference ČRK, protože úroveň finální reakce nestojí za víc:

petr.fridrich@radiojournal.cz, 6/4/20, 8:09 PM: „… Karle nazrál čas, abys nám nepolíbeným, vytvořil nějaký stručný návod jak ven z toho zlozvyku. Nechceš udělat nějakou veřejně přístupnou instruktáž pro oběti Microsoftu, která s minimálními nároky na energii vymění utrpení za uživatelskou spokojenost? Žádám tě o to jako čerstvá oběť Win10, ta věc je tak špatná že znemožňuje i to málo co k životu potřebuji, tedy prohlížet a poštu, tu i tam něco jednoduchého dalšího.“

ok1uhu (kj@marcon.cz), 6/4/20, 11:04 PM: “ … Čemu bych se ale naopak nebránil, je workshop, tedy sejít se s partou rozumných lidí a udělat jim hands-on předváděčku s tím, že si vysvětlíme co a jak, budou si to moci vyzkoušet a konzultovat nejasnosti. Tedy v podstatě velmi zmenšenou variantu původní myšlenky Installfestu…“

ok1wt@centrum.cz, 6/12/20, 10:47 AM: “ … Ale Ty místo konkrétní reakce – vyjádření k mé prosbě na názor jiných ohledně transceiverů tady začínáš vést kurz linuxu. Asi by jsi mohl zkusit navrhnout u ČRK vytvoření další linii konference určené na linux či win, to je jedno. Potom se snad i ukáže kdo je opravdu radioamatér zajímající se o vysílání a koho zajímá počítačová technika…“

Takže další důvod, proč nedělat pro tyhle lidi nic. Proč přesně?

  • Když někomu na jeho dotaz nabídnu, že pro něj zdarma odlektoruji školení na téma, které ho zajímá, je to špatně.
  • Když někdo ve vlákně o problémech s Windows 10 náhle (účelově) změní téma na dotaz na vlastnosti transceiverů, je to správně.
  • Kdo se zajímá o výpočetní techniku, není opravdový radioamatér.

Závěr? Stále kvoká, stále kvoká …