Pozor na Raspberry Pi verze B+

Na trhu se objevila nová verze jednodeskového strojku od Elementů14, a sice verze B+. Různých komparativních článků je po netu hafo, já se, s dovolením, podělím o jednu stinnou stránku nové verze.

Nové RPi B+ nabízí čtyři USB porty. To je rozhodně příjemná změna. Nicméně každá takováto změna je něčím zaplacena. Zde jde o to, že namísto SOC LAN9512 je zde použit SOC LAN9514. Výrobce, dodavatel, ani většina internetových diskusních fór o tom cudně mlčí. Ale jsme u jádra problému.

Zabootujeme-li raspbianovou image, která nám na verzi B chodila bez problémů, náhle nemáme ani USB, ani, pochopitelně, ethernet. Prvním krokem je, tedy, dotaz dodavateli. Já narazil na chlapečka, který mi nejprve tvrdil, že mám slabý napájecí zdroj a ve finále mi sdělil, že jsou to nějaké „pocuchané ovladače“. Zavěšení telefonu bylo úlevou.

Nicméně úvaha o „pocuchaných ovladačích“ mne vedla k úvaze o kernelovém driveru tohoto švába. Zkusil jsem poslední kernel z distribuční řady Raspbianu a hele – USB a ethernet ožily. Takže žádné kecíčky o hardwarové kompatibilitě s verzí B – naopak poměrně velký rozdíl.

Nicméně i tak se stávalo, že USB zařízení se náhodně odselektovávala, ethernet byl občas nedostupný a tak, vůbec, něco ještě špatně.

Zkusil jsem tedy odvážně upgradovat firmware desky pomocí utility ‚rpi-update‘. Kdo jste měkčí povahy, či máte slabší srdce, při užívání této utility pozor – po spuštění se na nic neptá a natvrdku začne updatovat firmware za aktuální verzi z jakéhosi internetového zdroje. Žádný dotaz typu „provést? ano/ne“. Prostě bác ho.

Nicméně, výsledek stál za to, s novým firmwarem a novým kernelem funguje USB i ethernet bez problémů v testu už několk dní. Takže závěrem – kdo si koupíte RPi B+ tady (a možná i ledaskde jinde), updatněte si firmware a použijte kernel s odpovídající podporou LAN9514.