Jen více dstarových převaděčů na dvoumetru!

Současný trend, zatím nenápadného zaprasování dvoumetru digitální FMkou, neřku-li jednostraně orientované změny kmitočtové koordinace, ovlivněné jejich současnou, či plánovanou existencí, mne přivedly k tomu, že jsem napsal statistický automat, sledující aktivitu CZ reflektoru a vyčíslující její statistiky.

Zvlášť mne zajímal stav převaděče OK0EB, což je první vlaštovka tzv. salámové metody, tedy postupného ukrajování uzeniny. Automat jsem spustil 15.4. v poledne a data sejmul 15.5. večer.

A copak jsme se to dověděli? Za měsíc provozu využil OK0EB jako vstup do sítě jediný člověk, a sice ve dvou relacích. OK2KG 30.4. a 5.5. Provoz musel být v obou případech kratší než 1 hodina, automat počítá s touto přesností, při jemnější přesnosti bych zbytečně zatěžoval HTTP server reflektoru a to není mým cílem.

Z uvedeného je tedy jasné, že expanze dstarových převaděčů do dvoumetru je kruciálním momentem, který může zásadně změnit vývoj celé radioamatérské komunity v Čechách. No řekněte, může jeden převaděč pobrat rozumně takovouhle hustotu provozu? Jasně, že nemůže. Musí jich být dalších sto, tisíc, stotisíc, až nás půjdou milióny.

Zatím ale OK0EB chrčí veškerý provoz reflektoru do vzduchu, nikdo to nepoužívá, ale jsme trendy a světoví.

Další zajímavou statistickou veličinou je frekvenční analýza volacích značek v tuzemském reflektorovém dstar provozu. Anonymizovaná data (aby se někdo necítil uražen) jsou na obrázku a prostým pohledem vidíme, že dstarová síť intenzivně slouží cca deseti lidem, lidí s průměrným provozem je pak cca 30. Za uvedený měsíc bylo nasbíráno něco přes 60 individuálních značek, neanonymizovaná data mám, samozřejmě, k dispozici.

dstar-1-user-freq

No sakra, zahodit jeden dvoumetrový duplexní kanál a na další se chystat (kdoví, na kolik? – vím minimálně o jednom) kvůli 30 lidem, z nichž si např. jeden 2x za měsíc upšoukne, to se, Bobe, vyplatí!

Poslední graf jednoznačně a srozumitelně ukazuje míru využití dstar převaděčů. Přetížení OK0EB je opravdu alarmující!

dstar-1-rptr-freq


UPDATE 13.9.2014:

Dnes jsem byl na Kozákově a jeden z dstarových uživatelů mi vyprávěl o projevu jistého exponenta dstarového hnutí v reakci na tento článek. Jednalo se o úvahu typu „… a když někdo pojedete přes Jižní Čechy, tak na tom EBčku aspoň klíčujte, ať to UHUovi něco napočítá.“ Aha. Další argument pro expanzi dstaru na dvoumetr. Prodávám, jak jsem koupil, ale pokud je to pravda, tak je to vostudáááá …